JANOS

JANOS
Selamat Datang

Saturday, March 4, 2017

4 March 2017 - aku dapat recall!!!

Assalamualaikum...

Yaaa..... aku dapat recall balik email dan password belog ni...

kalau ada masa, boleh la post balik...

selepas 7 tahun bersawang...

:-)

Monday, November 15, 2010

Malas...

Aku cuba untuk mengungguli juara anugerah paling malas update blog... tapi aku gagal... takhta anugerah paling malas update blog masih lagi dijuarai oleh joetiffa... hampeh lu joe.. aku tak mampu menjadi sepertimu...

Wednesday, October 13, 2010

Pengikut tetap...

Dalam akaun FB (Facebook) aku, ada beberapa rakan yang aku katakan sebagai pengikut tetap. Maknanya mereka sentiasa memastikan mereka akan komen pada mana-mana status aku, walaupun sekadar dengan "hehehe..."


Ada masa yang tertentu pula, mereka seperti sengaja untuk menyampuk dan bertanya soalan-soalan yang 'malas aku nak jawab'... :-p


Adapun, tidaklah ada rasa marah atau tidak suka, cumanya kadangkala status Fb aku yang minggu lepas pun dikorek untuk dikomen... maknakata, benda dah tutup kes, nak diungkit lagi, maka malaslah pula aku nak menjawabnya... jadi boleh dikatakanlah pengikut tetap tersebut sengaja membuka laman profile aku, semata-mata nak tahu apa yang aku perkatakan.. tapi betullah, kadang2 rasa rimas jugak.... entahlah.... nak sound nanti kata aku sombong pulak kan?


Itulah... mungkin dengan adanya pengikut tetap ni, si pengikut tetap merasakan dianya berada hampir dengan aku, dan memastikan dia sentiasa mengetahui apa yang aku buat, fikir dan komen... hmm... macam 'penghendap' la pulak... hahahahha (aku perasan)..

Friday, October 8, 2010

Bulan Raya...

Hari ini, 8 Oktober 2010 bersamaan 29 Syawal 1431.. bermakna bulan raya (sebab ramai berkata "raya sebulan") akan melabuhkan tirainya... sementara kita mula menyelak tirai bulan Zulkaedah, yang mana ada juga memanggilnya bulan haji...

Insya Allah, mulai esok, jemaah haji Malaysia akan mula berangkat ke tanah suci Mekah untuk menjalani ibadat haji... semoga semua jemaah haji dapat menjalankan ibadat dengan sebaik-baiknya dan dikurnaikan haji mabrur..

Musim haji ini juga, seorang sahabat aku akan berangkat untuk mengerjakan haji. Beliau akan berangkat pada 13 Oktober nanti....

Sampai disini dahulu, jumapa lagi Insya Allah...

Friday, October 1, 2010

Oktober datang lagi...

Assalammualaikum w.b.t.,

Maaf lama tak menaip kat sini... September berlalu dengan kita bersama menyambut 1 Syawal pada pertengahannya, kini Oktober pula membuka tirainya.

Oktober: Bulan kelahiran aku (6 hb), bulan kelahiran isteri aku dan ulangtahun pertama MJ Station beroperasi (kedua-duanya pada 16 hb)

:-)

Begitulah signifikannya bulan Oktober dalam kalendar hidup aku.

Menoleh ke arah kalendar, rupanya aku belum lagi menukar helaian September kepada Oktober... selagi lagi senyum :-)

Semoga Oktober dan bulan-bulan seterusnya membawa lebih kebahagiaan, keceriaan dan kejayaan kepada kita semua... Insya Allah...

Jumpa lagi... :-)

Monday, September 6, 2010

Puasa dan Mengantuk...

Hari ini Isnin, 6 September 2010 bersamaan 27 Ramadhan 1431...

Topik utama tentunya tentang sambutan hari raya... memulakan perbualan juga tentunya berkisar hari raya seperti "raya mana tahun ni?", "cuti berapa lama?", "banyak buat kuih?" dan sebagainya...

Bagi yang terpaksa bekerja sehingga ke hari-hari terakhir Ramadhan, pastinya telah merasakan keadaan mula terasa sunyi, sedikit demi sedikit, hinggalah hari Khamis nanti dimana aku menjangkakan (berdasarkan pengalaman) akan menjadi hari yang teramat membosankan dan paling tidak produktif bagi mereka yang masih ditempat kerja (sama ada sengaja menyimpan cuti atau memang tak dapat cuti).

Ada juga yang lebih tidak produktif, sebaik tibanya 1 Ramadhan lagi telah mula menidak produktifkan diri sendiri dengan lebih gemar menghabiskan masa dengan membiarkan diri sendiri mengantuk dan tersengguk-sengguk di tempat kerja. Ada juga yang rela membiarkan diri diheret ke dalam perbualan dan promosi pelbagai barangan yang dijual rakan setugas. Dan tentunya rakan setugas yang menjual itu lebih-lebih lagi menjadi tidak produktif, malahan tidak bersalah sekiranya dituduh sejak dua minggu sebelum kedatangan Ramadhan lagi sudah tidak produktif kerana 'terpaksa' (terpaksa yang sendiri pilih) merancang barang-barang jualannya itu...

Aku sendiri tidak nafikan, ada masa tertentu, menjadi tidak produktif; hasil daripada keadaan diri yang terasa amat mengantuk, disebabkan puasa dan senggangan masa antara kerja dan tiada kerja. Hendak dikata berjaga malam, mencari berkat Ramadhan; diri sendiri tahulah tahap mana ia...

Mungkinkah faktor perut tidak diisi menyebabkan mata berat? Atau kurang nikotin dalam badan disiang hari sebabkan mata kuyu dan layu?

Atau ianya sekadar permainan minda dan psikologi bahawa bulan puasa menjadi mengantuk? Tetapi bagaimana hendak dikata sekadar psikologi jika sekiranya memang terasa mengantuk hingga memaksa mencoretkan entry ini di blog ini yang entahkan difahami entahkan tidak apabila dibaca semula, walaupun oleh aku sendiri?

Ahhh... hentam sajalah... gaya bahasa baru, selagi tidak dicuba, selagi itu tidak tahu impaknya.

Jumpa lagi...

zzzzzzzz.... zzzzzzzz..... zzzzzzzz....

Wednesday, September 1, 2010

Fuh... Aku Ada Blog Rupanya (episod perli diri sendiri)

Perghh... sebulan jugak la aku tak post kan sini kan? Ingatkan dah tak mau blog-blog lagi... rupanya nak lagi blog ni ye Jan?

Hahahaha....

Alasannya: dua minggu pertama Ramadhan, aku menyiapkan tempahan perkhidmatan siang dan malam, dan hasilnya tempahan telah siap dihantar pada Khamis lepas, 26 Ogos... dan memandangkan Jumaat adalah cuti Nuzul Quran bagi negeri Selangor di mana isteriku bertugas, malam yang sama jugak, aku 'cergas' balik Aloq Staq selama 3 hari sehingga Ahad.

Semalam cuti Merdeka, layan patriotik di rumah sahaja... sambil petang membuat cubaan berbuka puasa dengan Encik Letssharehere tetapi dia hanya membalas sms pertanyaanku pada hampir pukul 8 malam... Hasilnya, aku membalas dendam berbuka puasa mengikut group kawan2 isteriku yang gadis2 belaka seramai lapan orang berbuka puasa di Felda Villa...

Hahahahah....

Persiapan raya? Soalan yang pernah ditanya oleh kakak pekerja di sebelah ni. Aku jawab:

"Persiapan... hmm... antara orang dewasa dan kanak-kanak... raya dirasakan lebih meriah bagi kanak-kanak... betul? Kalau bagi orang dewasa pula, antara lelaki dan perempuan, raya lebih meriah dan dirasai oleh orang perempuan.. betul?"

"Betul" dia jawab..

"Jadi sesuai dengan persetujuan ini, fahamilah bahawa saya hanya sedang mencuba untuk membuat persiapan dari segi tenaga dan wang ringgit sahaja... Lain-lain persiapan saya serahkan kepada pihak dewasa yang lebih meriah mahu menyambut lebaran..."

Hahahahaha....

Jadi, sesuai jugak dengan 'pemulihan ingatanku' bahawa aku mempunyai blog, akan kucuba untuk menulis kembali...

Hahahahaha.... (lagi)

Cerita Berkaitan

Related Posts with Thumbnails

SURE HANGPA SUKA... TAK GELAK MAKNANYA SOMETHING WRONG...

Jom Baca eBook!!!